Single post

Manuaalinen vai automaattinen vaihteisto? Hyvä kysymys!

 

Ikuisuuskysymys autokauppojen lähestyessä on se, kannattaisiko hankkia auto, jossa on automaattinen vaihteisto vaiko auto, jossa manuaalinen vaihteisto antaa enemmän tilaa omille ratkaisuille? Kukin päättäköön itse, kumpi vaihtoehto tuntuu enemmän omalta vaihtoehdolta, sillä kummassakin on ilman muuta omat puolensa sekä hyvässä että pahassa.

Automaattinen vaihteisto on harvinaisempi Suomessa kuin manuaalivaihteisto. Samankaltainen trendi on nähtävissä valtaosassa Eurooppaa, mutta Pohjois-Amerikassa tilanne on aivan toinen, sillä enemmistö amerikkalaisten ajamista autoista automatisoi itse vaihteensa. Automaattivaihteinen auto on helppo ja miellyttää valinta, joka pienen totuttelun jälkeen helpottaa arkea ja ajamista huomattavasti. Useimmiten automaattivaihteistolla varustettu auto on kuitenkin hinnaltaan selkeästi korkeampi. Se on tämän lisäksi myös jossain määrin epätaloudellisempi valinta, sillä automaattivaihteinen auto kuluttaa polttoainetta manuaalivaihteista autoa enemmän keskimääräisesti laskettuna. Jotkut ovat myös sitä mieltä, että automaattivaihteinen auto ei välttämättä ole yhtä kestävä kuin manuaalivaihteinen auto. Automaattivaihteistot ovat kuitenkin kehittyneet huimasti viime vuosien aikana kysynnän alati kasvaessa ja sitä myötä myös niiden kestävyys on noussut aivan uudelle tasolle.

Manuaalivaihteinen eli käsivaihteinen auto on monelle suomalaiselle itsestään selvä valinta, sillä se antaa kuljettajalle enemmän mahdollisuuksia hallita omaa autoaan. Me suomalaiset olemme jo pienestä pitäen tottuneet manuaalivaihteisiin autoihin, joten ne tuntuvat varsin luonnolliselta valinnalta siinä missä automaattivaihteinen auto saattaa jopa hämmentää aluksi tottumatonta, vaikka se onkin todella helppokäyttöinen. Mitkä sitten katsotaan manuaalivaihteisen auton huonoiksi puoliksi? Manuaalivaihteinen auto saattaa ensi kättelyssä tuntua hankalammalta opetella, mutta harjoittelulla siinä on kuitenkin mahdollista kehittyä. Mahdollisuus toimia omien ratkaisujen perusteella on manuaalivaihteisen auton kohdalla sekä hyvä, että osaltaan myös huono puoli. Kun kuljettaja saa itse määritellä, missä vaiheessa vaihdetta on syytä nostaa tai milloin sitä kannattaa vaihtaa matalammalle, on ajaminen parhaimmassa tapauksessa selkeästi taloudellisempaa kuin automaattivaihteisella autolla koskaan. Toisaalta kokemattomampi tai kärsimättömämpi kuljettaja saattaa omilla toimillaan vahingossa esimerkiksi rikkoa kytkimen tai vaihdelaatikon.

theme by teslathemes
tesla