Single post

Maastoauto eli maasturi on monen unelma

 

Monelle oma maastoauto eli kansanomaisemmin ilmaistuna maasturi on erityisesti hankalissa olosuhteissa liikkumaan optimoitu autotyyppi. Maasturilla voi huristella sekä autoteillä että myöskin karummissa olosuhteissa keskellä luontoa. Maastoautoista löytyy useimmiten tavallista henkilöautoa isommat renkaat, joissa on syvemmät urat paremman pidon aikaansaamiseksi. Rungoltaan maastoauto on selkeästi jykevärakenteisempi ja kestävämmän oloinen jo päällepäin tarkasteltuna. Myös maavara on huomattavasti laajempi, joka mahdollistaa epätasaisillakin teillä ja teiden ulkopuolella ajamisen siten, ettei joka ikistä kivenmurikkaa tarvitse samalla tavalla varoa kuin henkilöauton ratin takana. Kolhujen kestämisen lisäksi maastoauton jakovaihteistosta löytyy alennusvaihde, jonka myötä autot ovat nelivetoisia. Tyypillinen maastoauto on helppo erottaa keskimääräisestä henkilöautosta jo kokonsakin puolesta, sillä ne ovat kooltaan silminnähden massiivisempia ja jykevämpiä. Maastoautosta löytyy varsin usein myös tasauspyörästö, joka on lukittavissa. Lisäksi tavanomaiseen henkilöautoon verrattuna polttomoottorin iskutilaisuus on korkeampi ja tehokkaampi maasturissa.

Mitkä sitten ovat kaikkein tunnetuimmat maastoautomallit tällä hetkellä? Tyypillisiä maastoautomalleja, jotka monelle suomalaisellekin ovat tuttuja, ovat esimerkiksi sellaiset tunnetut nimet kuin Land Rover, Dodge, Mitsubishi Pajero, Range Rover, Lada Niva, Ford Explorer, Toyota Land Cruiser ja tietenkin Jeep ja aivan erityisesti Jeep Grand Cherokee. Malleja on monia muitakin kuin vain yllämainitut, mutta nämä kuuluvat kuitenkin kärkikastiin ja muodostavat selkeän valtaosan kaikista maailman maastureista. Suomessakin ajellaan jonkin verran maastureilla etenkin kaupunkikeskusten ulkopuolella, mutta niiden suosio ei ole lähelläkään sitä, mitä se on esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Siellä maastoautoilla on nimittäin ajettu jo vuosikymmeniä etenkin tietyissä osavaltioissa. Euroopassakin on oma vannoutunut maastureiden fanikuntansa, mutta muun muassa ympäristöystävällisyyden takia moni on päätynyt valitsemaan auton, joka ei kuormita ympäristöä ja joka soveltuu paremmin omaan elinympäristöön käytettäväksi. Mikäli asuu kaupungissa, ei vanhalle kunnolle maasturille ole välttämättä mitään perusteluita, sillä ne ovat hinnaltaan muutenkin tavallisia henkilöautoja korkeampia ja lisäksi kaupunkioloissa kaikki niiden upeat ominaisuudet menevät ikään kuin hukkaan.

Maastoautot ovat varsin näyttäviä, mutta useinkaan ne eivät sovellu kuitenkaan kaupunkiajoon. Mikäli joka päivä ei tule ajeltua vaativissa olosuhteissa, joissa maastoauton eri ominaisuudet tulisivat kunnolla esiin, mutta silti rakastaa maasturin tyyliä ja massiivisuutta, voi silloin ottaa harkintaan esimerkiksi katumaasturin, josta kuulee toisinaan käytettävän myös nimitystä citymaasturi. Esimerkkejä viime vuosien suosituimpiin kuuluvista citymaasturimalleista ovat Toyota Rav4 sekä Kia Sorento. Kun citymaastureista on puhe, on se kaupunkiolosuhteisiin sovellettu maasturityyppi, joissa olevat ominaisuudet eivät täysin vedä vertoja perinteiselle maasturille, mutta jotka saavat aikaan hyvin paljon perinteistä maasturia muistuttavan vaikutelman. On kuitenkin huomioitava, että sitä ei merkitä rekisteriotteeseen maasturille ominaisella G-merkinnällä. Maastoautoksi luokittelemiseen edellytetään nimittäin sitä, että tulokulma, jättökulma sekä ylityskulma ovat vaadittavalla tasolla ja että myös maavara on kriteereiden mukainen.

theme by teslathemes
tesla