Single post

Kuorma-autot ja autot

Kuorma-autot

Jokainen on joskus elämässään nähnyt ohikiitävän kuorma-auton, itse asiassa useitakin. Miten kuorma-auto sitten eroaa esimerkiksi henkilöautosta tai ajoneuvoyhdistelmästä? Tutkitaanpa asiaa hieman.

  • Kuorma-auto tunnetaan kaikkialla moottoriajoneuvona, johon kuuluu tyypillisesti itsekantava kori. Kuorma-auto pyritään rakentamaan melkein aina pitävän ja jäykän erillisen rungon päälle. Auton käyttötarkoitus otetaan aina huomioon eli kuorma-auton rungon päälle asennetaan kontti, säiliö tai jokin muu sopiva varustus. Kuorma-auton kuljettamiseen tarvitaan C-luokan ajokortti, jolloin kuljettajalla pitää olla voimassa oleva B-luokan ajokortti, joka tarkoittaa henkilöauton ajokorttia.

Kuorma-auto voi olla säiliöauto tai avolavakuorma-auto. Kuorma-autojen koko voi vaihdella kokonaismassaltaan noin 3500-kiloisista, aina 38 000 kiloa painaviin kuorma-autoihin. Tunnetuimmat kuorma-automerkit ovat Volvo ja Scania, kolmantena tulee Mercedes-Benz. Kuorma-autolla kuljetetaan monenlaisia ja painoisia tavaroita.

Henkilöautot

Jos kuorma-autot on tarkoitettu kuljettamaan tavaroita, niin henkilöauto puolestaan kuljettaa ihmisiä. Henkilöauto on tarkoitettu kuljettamaan 2-8 matkustajaa mukaan lukien ajoneuvon kuljettaja. Henkilöautoon kuuluu aina tietyn kokoinen tavaratila, johon voi laittaa vaikka kauppatavarat ja ensiapulaukun, joka on aina ykkösvaruste liikenteessä kaiken varalta. Henkilöauto on kokonaismassaltaan alle 3500 kiloa painava ajoneuvo, jota saa ajaa B-luokan ajo-oikeuteen tarkoitetulla ajokortilla.

Henkilöautojen kokonaismassa on pienimmillään 3500 kiloa ja enimmillään se saa olla 7500 kiloa, jolloin kyseisen ajoneuvon kuljettajalla pitää olla B-luokan ajokortin sijaan C1-luokan ajo-oikeus. Kyseinen C1-luokan ajo-oikeus on oltava käytössä myös maatalouskäytössä olevilla liikennetraktoreilla.

Henkilöautoja on olemassa eri merkkisiä ja mallisia. Päivittäiseen käyttöön tuleva auto valitaan usein sen mukaan, kuinka tehokas auton moottori on, ja halutaanko perinteinen polttomoottorikäyttöinen tai uudempi hybridikäyttöinen. Kulkeeko auto vedyllä tai bensalla, ja onko se samaa luottomerkkiä, johon on tottunut tähänkin asti. Auton ominaisuuksia verrataan tarkkaan ostohetkellä ja värikin on usein tärkeä. Autosta maksetaan, joten sen on oltava mieleinen.

Autoa voidaan myös tuunata, jolloin sen teknisiä ominaisuuksia tai ulkoista olemusta voidaan muokata oman mielensä mukaan. Tuunaus voi tarkoittaa esimerkiksi erilaisilla teippauksilla tai vaikkapa ikkunoita tummentamalla.

Evofilm.fi toimittaa valmiiksi leikatut aurinkosuojakalvot autoon kuin autoon. Kalvot ovat automallin mukaan valmiiksileikattuja ja liimattuja. Kalvot voidaan asentaa aina uudelleen.

Ajoneuvoyhdistelmät

Ajoneuvoyhdistelmä tarkoittaa vetoautosta ja useammin yhdestä tai jopa useammasta perävaunusta tehtyä ajoneuvojen yhdistelmää. Ajoneuvoyhdistelmä voi olla puoliperävaunu- tai täysperävaunuyhdistelmä.

Kansankielellä puhuttaessa rekkoja eli ajoneuvoyhdistelmiä saa kuljettaa painon mukaan C1-, C-, C1E-, BE- ja CE-luokkien ajo-oikeuteen oikeuttavilla ajokorteilla.

  • Puoliperävaunu tarkoittaa ajoneuvoyhdistelmää, jossa sen akselien sijainti on takaosassa, jonka etuosa on kytketty apuvaunuun tai puoliperävaunun vetoautoon. Puoliperävaunu saa aikaan vetoautoon olennaisesti kuuluvan kohtisuoraan tapahtuvan kuormituksen.
  • Täysperävaunu tarkoittaa perävaunusta ja kuorma-autosta koostuvaa ajoneuvoyhdistelmää. Yleisimmin täysperävaunuyhdistelmän vetoautona liikenteessä käytetään vetokytkimellä varustettua kuorma-autoa.

Ajoneuvojen historia

  • Maailman ensimmäinen kuorma-auto rakennettiin 1800-luvun puolivälissä. Auto oli höyrykäyttöinen ja valmistui historian kirjojen mukaan vuonna 1896. Kyseinen kuorma-auto oli Daimler-yhtiön valmistama. Kuorma-autojen kehitys vauhdittui ensimmäisen maailmansodan jälkeen, jolloin ensimmäiset ilmatäytteiset renkaat laitettiin alle entisten täyskumisten sijaan.

Turvallisuusnäkökohdat ovat aina olleet ensisijaisen tärkeitä ajoneuvojen kehittelyssä. Nykyään ympäristö- ja ilmastonäkökohdat ovat tulleet isoksi osaksi uusien autojen kehittelyä, johon kuuluu myös lisääntyvä sähköautojen ilmestyminen katukuvaan.

theme by teslathemes
tesla