Single post

Kuorma-autojen turvallisuuden varmistaminen

Vaikka liikenneturvallisuus ja sen noudattaminen koskee kaikkia tiellä liikkujia autoilijoista jalankulkijoihin, tulisi erityisesti kuorma-autojen ja raskaiden ajoneuvojen kuljettajien ymmärtää ja osata ehkäistä tiellä liikkumisen vaaroja. Kuorma-autojen osallisuus onnettomuuksissa on henkilöautoihin verrattuna onneksi huomattavasti pienempi, mutta suuren ajoneuvon osuessa kohdalle kasvaa onnettomuuden seurauksien vakavuus huomattavasti.

Raskaiden ajoneuvojen kuljettajat käyvätkin läpi lukuisia kursseja ja koulutuksia, joilla varmistetaan että mahdolliset onnettomuudet ja henkilövahingot tieliikenteessä jäisivät pieniksi, tai jopa olemattomiksi. Liikenneturvallisuus koskee kaikkia meitä!

Miten varmistaa kuorma-auton turvallisuus?

Useiden tutkimuksien mukaan lähes puolet liikenteessä tapahtuneista kuolemantapauksista oltaisiin voitu välttää turvavyön oikeaoppisella käytöllä. Onkin yllättävän yleistä, kuinka moni kuljettaja (oli sitten kyseessä henkilöauto tai kuorma-auto) aliarvioi turvavyön roolin liikenneturvallisuudessa.

Oikeaoppinen turvavyön kiinnitys auttaa pitämään törmäyksessä kuljettajan paikoillaan, jolloin iskeytymiseltä päin tuulilasia tai kohti muita auton osia vältytään. Oikeaoppisesti kiinnitettynä turvavyö auttaa jakamaan törmäyksen aiheuttaman paineen tasaisesti ympäri kehoa. Eli turvavyö tulisikin kiinnittää aina olalta yli rinnan. Monet kuljettajat pitävät kuitenkin valitettavan usein turvavyötä mukavasti vain vyötäröllä, jolloin törmäys voi aiheuttaa vakavia sisäelinvaurioita.

Kuorma-auton tai muun raskaan ajoneuvon kuljettajan vastuulla on tarkistaa, että kuorma-autossa kuljetettavat tavarat ja materiaalit eivät aiheuta vaaraa liikenteessä. Huonosti kiinnitetyt tavarat tai rikkinäiset ovet voivat aiheuttaa erityisesti moottoritiellä valtavan liikenneriskin. Myös avonaisella lavalla kuljetettavat tavarat – kuten tukkipuut – tulisi kiinnittää tukevasti.

Rakennustyömaalle kuljetettavat raskaat tai juoksevat materiaalit, kuten sementti ja betoni tulisi aina kuljettaa niille varatuissa sekoitussäiliö- tai kuljetuspumppuautossa. Oikeaoppiset kuljetusautot ehkäisevät sekä liikenneonnettomuuksia, että varmistavat samalla tavaran vaivattoman ja turvallisen kuljetuksen paikasta toiseen.

Erityisesti pimeällä liikuttaessa liikenneturvallisuuteen tulisi kiinnittää erityishuomiota. Parhaimman näkyvyyden saavuttamiseksi kuljettajan kannattaa sammuttaa kaikki kojelaudan ylimääräiset taustavalot, ja käyttää ohjaamon valoa vain tarvittaessa. Myös puhelimen valo kannattaa laskea mahdollisimman alhaiseksi saapuvien ilmoitusten ja viestien varalta. Nämä varatoimenpiteet auttavat vähentämään tuulilasin ja sivupeilien heijastuksia, jolloin kuljettajan näkökenttä pysyy mahdollisimman laajana.

Yksi kuorma-auton tärkeimmistä välineistä liikenneturvallisuuden ylläpitoon ovat tehokkaat jarrut. Kuljettajan tulisi aina huolehtia, että auton jarrut toimivat, ja pienimmätkin kulumat tulisi huomioida ja korjata ajoissa. Hyvät jarrut lyhentävät jarrutusmatkaa ja tehostavat kuorma-auton pitoa jarrutusliikkeessä.

Strech-ominaisuus taas auttaa hidastamaan perää liukumasta ala- ja ylämäessä. Lisäksi haastavissa olosuhteissa kuorma-auton vakausjärjestelmä auttaa ehkäisemään tilanteita, joissa kuorma-auto alkaa heitellä tai luisua, siinä missä vakionopeudensäädin auttaa kuljettajaa pitämään turvallista etäisyyttä edessä ajavaan ajoneuvoon.

Onnettomuuksien ehkäiseminen

Vaikka yllä mainituilla keinoilla kuorma-autojen ja muiden raskaiden ajoneuvojen liikenneturvallisuutta saadaan parannettua, on vastuu viime kädessä aina kuljettajalla. Suurin osa liikenneonnettomuuksiin johtavista ajovirheistä on vältettävissä liikenneaktiivisuudella, jolloin kuljettaja on virkeä, tarkkailee liikennettä ja reagoi tilanteisiin nopeasti.

Kuljettajan ei pitäisi missään nimessä lähteä liikenteeseen väsyneenä, sairaana tai päihtyvien aineiden alaisena. Taukoja tulee pitää aina tarpeen tullen, oli aikataulu sitten kuinka kiireinen tahansa. Omaa järkeä tulisi aina käyttää rattiin istahtaessa, ja jos olo tuntuu siltä, että kuormaa ei kykene hallitsemaan parhaalla mahdollisella tavalla, tulisi matka jättää suosiolla väliin.

Vaikka yksin ajaminen pitkiä matkoja ei aina houkuttele, kannattaa matkalaisen kyytiin ottoa aina harkita, sillä ylimääräiset häiriötekijät voivat viedä huomiota muualle ja vaikuttaa reaktionopeuteen. Toisaalta matkakumppani voi auttaa kuljettajaa pysymään virkeämpänä pitkien ajomatkojen aikana.

theme by teslathemes
tesla