Single post

Auton eri ominaisuudet

 

Siintääkö suunnitelmissa dieselillä vai tavallisella bensalla käyvä auto, vaiko kenties jonkinlainen hybridi tai sähköauto? Jokainen auto on erilainen. Automerkki on luonnollisesti yksi selkeimmistä autoja erottavista seikoista, mutta merkkikään ei kerro kaikkea. Auton merkin ja mallin ohella on monia muitakin sellaisia ominaisuuksia, jotka määrittelevät, sopiiko auto juuri itselle ja omaan käyttöön. Osa ominaisuuksista kuuluu peruspakettiin, kun taas toinen osa ominaisuuksista ja erilaiset lisävarusteet ovat keino räätälöidä autosta juuri omannäköinen ja omiin tarpeisiin sopiva. Siitä ei ole kovinkaan kauaa kun esimerkiksi ilmastointi, turvatyynyt ja CD-soitin olivat tilattavia lisävarusteita, mutta nykyään moni tällainen ominaisuus on osa useimpien autojen vakiovarustelua.

Autoliikkeessä monien vaihtoehtojen ja erilaisten pakettien joukosta saattaa olla hankala valikoida itselleen parasta mahdollista kokonaisuutta. Jotkut autonvalmistajat yksinkertaistavat vaihtoehtojen kirjoa kun taas toiset autonvalmistajat tarjoavat todella pitkän listan eri ominaisuuksia ja varusteita, joita autoonsa on mahdollista saada. Esimerkiksi Honda on tehnyt autoa ostaville todella helpoksi juuri itselleen sopivan Civic-version ostamisen. Ostajan täytyy ainoastaan valita manuaalivaihteisto tai automaattivaihteisto sekä auton väri. Tarjolla ei ole ylimääräisiä vaihtoehtoja tai lisävarusteita. Edes sisäosien väritystä ei ole mahdollista valita, sillä se määräytyy auton ulkokuoren värityksen mukaan. Honda Civic on kärjistetty esimerkki riisutusta valinnanvapaudesta ja toisaalta valinnan helppoudesta. Jotkut muut automerkit kuten Mercedes-Benz antavat autoa ostaville valtavan pitkän listan, josta voi rastia ne ominaisuudet, joita autoonsa haluaa.

Seuraavaksi esitellään muutamia erilaisia ominaisuuksia, joita autosta löytyy ja jotka on syytä ottaa huomioon kun uutta autoa on itselleen hankkimassa.

Auton hinta-laatusuhde

Autoja on tietysti monen hintaisia siten, että joka budjettiin löytyy joku sopiva vaihtoehto. On ylellisiä autoja ja taloudellisesti maltillisemmin hinnoiteltuja autoja. Yleinen harhakäsitys on se, että mitä kalliimpi auto on kyseessä, sitä parempi se silloin aina on. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä myös edullisemman hintaluokan autojen joukosta löytyy toisinaan yksilöitä, joissa pienelle rahalle saa todella paljon vastinetta. Auton arvo ja laadukkuus pohjautuvat muun muassa sen luotettavuuteen ja suorituskykyyn.

Auton ulkonäkö

Toki auton ulkoinen olemus on myös merkittävässä asemassa, sillä kukapa haluaisi ajaa autolla, joka ei miellytä omaa silmää tippaakaan? Auton ulkoasun itsessään tulee olla sellainen, että se tekee tavalla tai toisella vaikutuksen tai vähintään sellainen, ettei se ainakaan pistä silmään negatiivisella tavalla. Auto voi olla sporttinen, ylellinen, kompakti, näyttävä, moderni, klassinen, pieni, suuri tai mitä hyvänsä muutakin, sillä markkinoilla olevien autojen monimuotoisuus on hämmästyttävää.

Turvallisuus

Suurin osa uusista autoista saa viiden tähden turvallisuusarvosanan, mutta toki pieniä eroavaisuuksia löytyy autojen väliltä. Toisinaan autoista saattaa löytyä jopa kuusi airbagiä, mutta niiden turvallisuustaso ei kuitenkaan ole juurikaan sen parempi kuin autossa, jossa on neljä airbagiä. Tärkeintä on autoa hankkiessa tarkistaa, että auton etuosasta ja sivuista löytyvät tarvittavat airbagit. Joistain autoista löytyy myös polvia suojaavat airbagit läheltä rattia ja hansikaslokeroa. Monesta autosta löytyvät turvatyynyt myös takaa. Mikäli turvallisuus kiinnostaa, järjestävät monet tahot erilaisia turvallisuustestejä ja kolaritestejä, joiden perusteella autot on listattu järjestykseen turvallisuutensa perusteella.

theme by teslathemes
tesla