Single post

Ajokortti on lupa ajaa

 

Mikäli on aikeissa ryhtyä ajamaan autoa tai mitä tahansa moottoriajoneuvoa, tarvitaan siihen tietysti ajokortti. Ajokorttia ei tuosta vain saa, vaan sen eteen tulee myös opiskella ja tehdä töitä erilaisten harjoitusten muodossa, mutta myös käytännössä hypätä auton rattiin ja harjoitella riittävästi ajamista. Ajokortti antaa ajo-oikeuden haltijalleen ja se sisältää kuljettajan henkilötiedot sekä valokuvan, mutta virallinen henkilöllisyystodistus se ei kuitenkaan varsinaisesti ole.

Ajokortti on ensimmäisen kerran ollut pakollinen meillä Suomessa vuonna 1922, jota ennen yleensä vain tosissaan autoilua harrastaneet saattoivat hankkia itselleen ajolupia. Vaikka ajokortteja onkin ollut käytössä maassamme vasta alle sadan vuoden ajan, ei toisaalta vielä sata vuotta sitten katukuvassakaan ollut merkittäviä määriä moottoriajoneuvoja, joiden ajamiseen lupaa olisi tarvinnut.

Ajokortissa on eri ajokorttiluokkia sen mukaan, millainen auto ajajan alla tulee olemaan. Eri tasot näkyvät ajokortin kääntöpuolelta, jossa on kuvattuna erilaisia ajoneuvoja, joiden kohdalle kokeen läpäisemisen jälkeen lisätään luvan voimassaoloaika. Esimerkiksi kuorma-auton tai linja-auton kuljettamiseen tarvitaan erillinen lupa, sillä näillä ajaminen on huomattavasti vaativampaa. Skootteri ja mopo vaativat ajokortin, mutta se on ajokorttiluokista ensimmäinen taso, jonka suorittaminen ei vie aikaa. Henkilöautolla ajamisen sallivalla kortilla voi ajaa myös pakettiautoa.

theme by teslathemes
tesla